Wróć do strony głównej

Francuskie delikatesy - zacznij dzień od słodkich rarytasów

Francuskie delikatesy - zacznij dzień od słodkich rarytasów

Tarty, tartaletki, palmiersy czy francuskie dżemy i powidła? Wszystkie słodkości są typowe dla danych regionów Francji, a rodowitym mieszkańcom tego kraju przypominają smaki dzieciństwa. Jakie słodycze są najbardziej popularne we Francji? Oczywiście kruche maślane ciasteczka, idealne do porannej kawy czy mocnej herbaty. Czy wiesz, że aż jeden na czterech Francuzów potwierdza, że lubi regionalne słodkości nie tylko ze względu na ich pyszny smak, ale właśnie dlatego, że są wyrabiane metodą tradycyjną i pochodzą z danego terenu kraju. Słodycze z Francji od lat nie zmieniają swojej formy, są tworzone z dokładnie tych samych, rodzimych przepisów, co wieki temu. Skosztuj i Ty prawdziwe rarytasy z różnych części Francji.

Ciastka, ciasteczka, czekoladki i słodkie syropy

W północnej Francji największą popularnością cieszą się smakołyki z dodatkiem brązowego cukru, z dodatkiem cynamonu, imbiru oraz kardamonu. Słynne są również herbatniki, wafle, gofry i biszkopty nadziewane. Są świetne jako dodatek do lodów i innych deserów.

Na wschodzie Francji tradycyjne są magdalenki, biszkopty z migdałami, dżemem i cienką glazurą. Co ciekawe, w tej części kraju kruche ciastka moczone są w szampanie, do nasączenia świetnie sprawdzają się również najpopularniejsze wina francuskie, głównie słodkie czerwone wino francuskie.

Zachodnia Francja słynie zaś z krakersów, które początkowo produkowane były przez lokalnych rzemieślników dla marynarzy. To właśnie w tej części kraju zaczęto masową produkcję maślanych ciasteczek i kruchych crepiere. W zachodniej części kraju już od 1886 roku produkowane są również słynne petit-beurre, herbatniki, które mają 4 uszy i 48 zębów.

Na szczególną uwagę zasługują słodkie wyroby z Prowansji. Ciastka, herbatniki i krakersy są tutaj z dodatkiem ekstraktu z gorzkich migdałów. Popularnym dodatkiem są też białka jaj, mąka kasztanowa, woda z kwiatu pomarańczy, pieprz, anyż, kolendra, imbir, goździki i szafran. W Prowansji słynne są oblane czekoladą pierniczki i ciastka przekładane owocowymi musami.

Kocie języczki, karmelki, nugat, marcepan i kandyzowane owoce

Jakie francuskie smaki wybierać w sklepie Gourmet? Wybór jest ogromny, dzięki czemu smakołyki można dobrać wedle własnego uznania. Sprawdzają się świetnie jako słodka przekąska, dodatek do deserów albo delikates idealny do lampki francuskiego wina.

Proponujemy keks z rodzynkami i rumem z Antyli, palmiersy karmelowe, Madeleines z mleczną czekoladą, speculoos, crepes dantelle z czarną czekoladą i wiele, wiele innych.

Możesz skosztować również przepysznych konfitur, na przykład z pomarańczą i piernikiem, figami i orzechami pinii lub gruszką i imbirem.

Warte uwagi są także francuskie miody, na przykład lawendowy, rozmarynowy, z kasztanowca oraz rododendronowy.

W naszym sklepie znajdziesz również słodkie kremy, wyśmienite do ciast, francuskich rogalików, tart czy naleśników, jak krem z czarnej czekolady, krem krówkowy czy krem z kasztanów z wanilią.

Zapraszamy na wycieczkę do słodkiej, francuskiej krainy!

Twój koszyk

Dziękujemy za kontakt! Odpiszemy jak najszybciej się da. Dziękujemy za suskrybcję Maksymalna ilość produktów już została dodana Pozostał tylko jeden artykuł do dodania do koszyka